11.12.2012

in your head


Kirjakauppojen self help -kirjojen hyllyt ovat turmioni. Voisin usein ostaa niistä mukaan useammankin tekeleen, ainahan sitä nimittäin voisi olla parempi äiti, vaimo, pomo, tai elää terveellisemmin, olla onnellisempi, menestyksekkäämpi...

Tällaisten kirjojen kansien välistä ei löydy tähtitiedettä, mutta sellaisia sanoiksi puettuja asioita, jotka ovat hyvin päivän selviä, ja tuntuvat vielä selvemmiltä, kun on ne lukenut. Juuri nyt minulla on luettavana yksi tällainen self help -kirja, nimeltään 7 Habits of Highly Effective People (eli Erittäin tehokkaiden ihmisten 7 tapaa).

Olen vasta ensimmäisessä tavassa (en ihan vielä ole kovin tehokas...), ja jo heti löysin jotain, josta halusin muiston tänne blogiinkin. Kyseessä on tarina Fraklistä, joka oli yksi natsi-Saksan keskitysleirien vangeista. Vangittuna ollessaan, ja kaikkia kamaluuksia kokiessaan, Frankl nimittäin tajusi, että se miten kaikki tämä tulisi vaikuttamaan häneen, oli hänen itse päätettävissään. Sen välillä, mitä hänelle tapahtui, ja miten hän reagoi siihen, oli hänen vapautensa ja valtansa valita reaktionsa.

Elämä antaa ja ottaa, mutta sen, miten annamme sen meihin vaikuttaa, sen päätöksen teemme itse omassa päässämme. Välillä - ja varsinkin silloin kun on vaikeampaa - helpommin sanottu kuin tehty, mutta jotenkin uskon tähän vapauteen ja valtaan.

The self help bookselves at bookstores are my ruin. I could always buy more than one opus, just because I would for sure like to be a better mum, wife, boss, live healthier, be happier, more successful...

One will not find rocket science in these books, but such things put into words that are self-evident, and even more evident, when you have read those. Right now the self help I'm reading is called 7 Habits of Highly Effective People.

I'm only in the first habit (not too efficient yet...), and I already found something I wanted to leave a mark in my blog. It's a story about Frankl, a concentration camp prisoner in Nazi Germany. During his imprisoning, and after experiencing all kinds of cruelties, he realized that he could decide within himself how all this was going to affect him. Between what happened to him, and his response to it, was his freedom and power to choose that response.

Life gives and takes, but how we let that affect us, that decision we make in our heads. Sometimes - and usually just then when the times are more difficult - it's easier said than done, but somehow I believe in this freedom and power.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti